Jak jsme v přírodě vařili maso
bez nádoby, aneb „kuře v zemi“.
Rozpálili jsme 12 – 15 kamenů střední velikosti v ohni a vykopali jámu přibližně 80 cm hlubokou. Celá dvě kuřata jsme rozčtvrtili, prosolili, okořenili grilovacím kořením a opepřili. Oloupané brambory jsme nakrájeli na 1 cm tlusté plátky, nakrájeli jsme zeleninu (mrkev, cibuli a cuketu) a připravili si několik celých mladých kopřiv. Na připravený alobal jsme dali vrstvu brambor a zeleniny, na to jsme položili jedno rozčtvrcené kuře s kopřivami a pokryli ho opět bramborami a zeleninou. Celé jsme to zabalili do alobalu. Protože jsme připravovali pro naši skupinu (dva dospělí a šest dětí) dvě kuřata měli jsme balíčky dva. Každý balíček zvlášť jsme ještě zabalili do utěrky a pro jistotu převázali provázkem proti rozmotání. Rozpálené kameny jsme nyní, asi po hodině a půl, přendali lopatou z ohniště na dřevěná nosítka a přenesli je k jámě. Polovinu kamenů jsme uložili na dno jámy, na ně jsme dali dostatečné množství natrhané trávy a na trávu uložili balíčky s masem. K balíčkům jsme opřeli kůl, který vyčníval ven z jámy. Na balíčky masa jsme dali opět trávu a druhou část rozpálených kamenů a celou jámu pak zasypali hlínou. Potom jsme vytáhli kolík jdoucí v jámě až k balíčkům s masem a vzniklým otvorem tam nalili půl kýble vody (4-5 litrů). Otvor po kolíku jsme zasypali hlínou a střed jámy jsme si označili položeným kamenem. Po dvou a půl hodinách jsme se vrátili z procházky, balíčky vykopali a bylo vařeno :). Určitě si to také vyzkoušejte, stojí to za to.